In onze praktijk werken 4 praktijkverpleegkundigen.
Van het verpleegkundig team hebben 2 verpleegkundigen spreekuren voor patiënten met chronische aandoeningen: Gita Koekkoek en Florine Becking.
Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld Diabetes Mellitus, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, Osteoporose (botontkalking) maar ook longklachten zoals astma, bronchitis en longemfyseem. Tevens is er een spreekuur voor reizigers vaccinaties.
Tijdens deze spreekuren geven zij voorlichting over de ziekte, geven ze adviezen, en helpen bijvoorbeeld bij het leren van insuline spuiten, of het inhaleren van medicijnen.
Daarnaast brengen zij zo nodig ook huisbezoeken bij patiënten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld patiënten die zeer slecht ter been zijn, of mensen die in het bejaardenhuis wonen.
Ook werkt er een verpleegkundige voor de geestelijke gezondheidszorg: Cathy van Hasselt.
Zij ondersteunt de huisartsen bij de begeleiding en behandeling van patiënten met lichte psychische klachten zoals burn out of overspannenheid. Een POH GGZ, zoals zij ook wel in veel praktijken wordt genoemd, staat dicht bij de mensen, en is laagdrempelig, dit spreekt veel mensen aan.
Verder werkt er een praktijkverpleegkundige die zich speciaal richt op de ouderen in onze praktijk: Judith Bakhuis. Zij legt huisbezoeken af, en ondersteunt en adviseert de mensen waar dit mogelijk is, samen met onder andere de wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners uit Dinkelland.
Hoe is de werkwijze van de praktijkverpleegkundige?
De huisartsen selecteren patiënten en verwijzen deze door naar de praktijkverpleegkundige.
Nadat u als patiënt een bezoek heeft gebracht op het spreekuur, rapporteert zij aan uw huisarts haar bevindingen. Na elk bezoek krijgt u een nieuwe afspraak van haar mee voor de volgende keer.
De patiënten in onze praktijk worden behandeld volgens de standaarden van Het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dit zijn richtlijnen die voor de huisartsen in Nederland zijn opgesteld, en die -nadat ze grondig op wetenschappelijke basis zijn onderzocht- worden ingevoerd. Er zijn inmiddels zo’n 180 van deze standaarden, onder andere voor Diabetes Mellitus, hoge bloeddruk, maar ook voor blaasontsteking en rugklachten of overspannenheid.